Managementboek, interview met Marieke van Voorn: 'Veel leiders zijn systeemblind'

"De meeste organisaties herkennen hun eigen trauma’s niet en blijven hun verbetering zoeken in nog meer protocollen, regels, systemen en prestatie-indicatoren".

Marieke van Voorn is opgeleid tot organisatiesocioloog en veranderkundige. Ze begeleidt namens haar bureau ‘Een heldere zaak’ als systemisch procesbegeleider en organisatiecoach mensen die de ambitie hebben om op een constructieve en welbewuste manier hun zelfhelend vermogen van hun team en/of organisatie willen bevorderen.

Van Voorn: ‘Heel veel leiders en professionals in organisatie zijn systeemblind en daardoor hebben ze niet door wat de bron is van de vraagstukken die ze dagelijks tegenkomen. Het is voor hen lastig te zien dat de bron in henzelf zit.
Daarnaast is er vaak een onthechting van wat de essentie is in de organisatie.'
Voor dat laatste geeft van Voorn graag een voorbeeld: 'Voor mijn boek sprak ik verschillende artsen die inmiddels weg zijn uit het reguliere circuit en nu werken als integraal dokter. Hiermee verbinden ze zich weer met het oervak van arts zijn. Dat is hun essentie. Artsen in de reguliere ziekenhuizen voeren allemaal maar een klein stukje van hun vak uit, en daarmee zijn ze onthecht van het grotere geheel van hun vak.’

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk. Luister naar de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk hier: https://podcastluisteren.nl/ep/De-Boekenpraktijk-Magisch-werk-in-teams-en-organisaties-met-Marieke-van-Voorn. 

Auteur: Karin de Zwaan (Managementboek.nl). 

Interviewer: Willem van Leeuwen. Of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

Maart 2022,

Marieke.van.voorn@eenhelderezaak.nl

Het boek ‘Heel de organisatie. Herstel het zelfhelend vermogen van de organisatie’ van Marieke van Voorn is op 20 januari 2022 gepubliceerd en verkrijgbaar via Managementboek.nl en www.eenhelderezaak.nl.

Healing Leaders is een initiatief van Een Heldere Zaak.  

Disclaimer
Privacy statement
Algemene voorwaarden

Aanmelden nieuwsbrief
Aanmelden
Contact

Een Heldere Zaak is gevestigd te Amersfoort.

contact@eenhelderezaak.nl
www.eenhelderezaak.nl

Webdesign/webdevelopment: Birdhouse online