Narcistisch gedrag doorbreken; de rol van hoog sensitieve personen (HSP)

“Als je iemand niet hebt stukgemaakt, hoef je ‘m niet te fixen”. Deze column gaat over de aantrekkingskracht tussen hoog sensitieve personen (HSP) en mensen met narcisme én over het doorbreken van de vicieuze cirkel.

Hoog-sensitiviteit is te herkennen aan:

HSP’s voelen zich ‘anders’ en vaak niet begrepen door anderen, omdat ze andere verbanden leggen vanuit een bredere context en daardoor een heel andere visie hebben bij complexe kwesties dan de heersende standpunten. HSP’s handelen gewetensvol, volgens hun eigen waarheid (innerlijk weten) en niet volgens de ‘waarheid’ die een ander hen oplegt. Ze zijn non-conformistisch en lopen vaak voor de troepen uit. Ze reageren sterker op geluiden, geuren en/of licht en weten of voelen vaak wat een ander nodig heeft. Niet zelden zijn ze helder-voelend, helderhorend en/of helderziend. HSP's willen het grotere geheel (WHY) dienen. Op 21 april '21 heb ik mijn eerste videoboodschap op Youtube geplaatst over hetzelfde thema. 

Narcisme is te herkennen aan:

Narcisten (overt) voelen zich ook ‘anders’ dan anderen. Belangrijker en unieker. Ze fantaseren over hun succes, macht, status, hun genialiteit en over de ideale liefde. Ze verlangen naar bewondering en bevestiging, gaan graag om met mensen met een hoge status, hebben het gevoel dat ze bijzondere rechten hebben en maken soms genadeloos misbruik van anderen. Ze kunnen zeer jaloers zijn en zich hooghartig gedragen. 

Covert narcisten (verborgen) hebben dezelfde verlangens naar status en bewondering als overts, maar zijn introverter en minder gemakkelijk te herkennen. Hun tactiek is minder zichtbaar. Coverts laten zich, net als overts, ook steeds voeden door anderen door continu geruststelling aan de ander te vragen, zich bescheiden op te stellen en de ander te overladen met complimenten. Ondertussen parasiteren ze op hun host, omdat ze hun eigen belang vóór het hogere doel stellen. 

De aantrekkingskracht tussen HSP’s en narcisten

HSP’s voelen haarfijn aan wanneer een ander onuitputtelijk veel liefde, vertrouwen of bevestiging nodig heeft. De rootcause van narcisme is dat mensen met narcistische kenmerken in hun jeugd vaak extreme emotionele verwaarlozing hebben ervaren dat ze in hun volwassen leven blijven nastreven. Narcisten hebben mede daardoor een probleem voor elk oplossing van een HSP en HSP’s hebben een fix voor elk probleem dat narcisten laten ontstaan, doordat narcisten hun eigen verantwoordelijkheid verwaarlozen.

Niet zelden raken HSP’s daardoor verwikkeld in co-dependent relaties mensen die zich leeg voelen van binnen, en die zichzelf voeden met bewondering van anderen, zoals narcisten dat doen. Men trekt elkaar aan door te resoneren op elkaars pijnpunten, zowel in zakelijke als in privé-relaties. Gebrek aan erkenning, je niet gezien en onbegrepen voelen.

Herkenning en erkenning van hoogsensiitiviteit

In eerdere generaties was HSP een vrij onbekend fenomeen, waardoor men bijvoorbeeld voor gek werd verklaard of als dom gezien omdat men niet in het reguliere plaatje of onderwijssysteem paste. Of HSP's kwamen in psychiatrische klinieken terecht of werden slachtoffer van seksueel, spiritueel of religieus machtsmisbruik en/of trouwden met een partner met narcistische trekken.  Gelukkig worden hoogsensitiviteit en narcisme steeds eerder (h)erkend. 

De rollen omdraaien: doorbreek de verstrikking en verstikking met narcisme

Als hoogsensitieve ervaringsdeskundige weet ik hoe moeilijk het is om met narcisme te dealen, al was het maar omdat ik me er niet bewust van was dat ik narcisme (variërend van mensen met narcistische trekken tot een narcistische persoonlijkheidsstoornis) regelmatig tegenkom in mijn leven … en zij mij. Ik heb er onbewust in mijn werk vele ontmaskerd, waarbij ikzelf helaas niet zelden aan het kortste eind trok. Mede doordat ik me niet bewust was van wat er gaande was tussen mij en de ander. Gelukkig heb ik een groot deel van mijn naïviteit ‘geprocessed’, zodat de rollen omdraaien.

HeelBegaafd®

Met mijn programma HeelBegaafd® richt ik mij op het onderzoeken en doorbreken van verstrikkingen die cliënten hebben met narcisme in hun familiesysteem. In het persoonlijke traject ontrafel ik de familiedynamiek uit de afgelopen generaties en transformeer ik de overlevingsmechanismen die we samen tegenkomen. De kans is groot dat je voorouders hebt/had met narcisme en/of voorouders met onderdrukte, ongeziene hoogsensitiviteit. De lading die dat geeft binnen het familiesysteem ontmantelen we, zodat je kunt gaan staan voor je ‘innerlijk weten’, waarmee je heelheid kunt brengen in verwaarloosde systemen.

In de online workshop focussen we on op het zelfsabotagemechanisme dat je dwars zit. Erna kun je zelfbewust de stap zetten (of laten) waardoor je dichter bij je eigen essentie komt en je eigen pad. De tweedaagse live workshop HeelBegaafd (met maximaal 6 deelnemers) is nog intenser en maakt dat jouw weg naar zelfrealisatie geplaveid wordt. Enerzijds door het verleden op te schonen, anderzijds door je plek en taak in het heden te accepteren én door je zelf toe te staan om jouw heelbegaafdheid te integreren in je missie.  Het vraagt moed en verantwoordelijkheid om voor jouw wijsheid in vrijheid te gaan staan.

Hoe is co-dependency met een narcist te doorbreken?

Wees je bewust dat narcistisch gedrag niet persoonlijk is: voor jou tien andere HSP’s bij wie narcisten zich voeden.

Stel grenzen. Zeg ‘stop’ of ‘nee’. Verbreek het contact en alle voedingskanalen, indien mogelijk.

Kijk in de spiegel. Wat maakt dat jij een host of een aangever bent geworden voor een narcist? Wat -in jouzelf- heb jij aan te kijken? Met wie of wat uit jouw systeem ben jij nog verstrikt? Wanneer je de verstrikking doorbreekt, zul je minder vatbaar worden voor narcisten.

Creëer een gezonde afstand. Indien je het contact (nog) niet kunt verbreken met je partner, leidinggevende, collega, vriend(in) neem dan emotioneel afstand. Stop met het voeden van andermans onzekerheid, leegte, (on)macht en zijn/haar verlangen naar bewondering.   

Verbind je met gelijkgestemden met wie een (gelijk)waardige en wederkerige uitwisseling ervaart van wijsheid bij vraagstukken die er op je pad komen.  

© Eenhelderezaak

Een Heldere Zaak verbindt door het onderbewuste en het bewuste te verhelderen. 

Disclaimer
Privacy statement
Algemene voorwaarden

Aanmelden nieuwsbrief
Contact

Westerdorpsstraat 58
3871 AZ  Hoevelaken

Telefoon: 06 – 51 58 42 45
contact@eenhelderezaak.nl
www.eenhelderezaak.nl

Webdesign/webdevelopment: Birdhouse online