'A healer doesn't heal you.
A healer is someone who holds space for you,
while you awaken your inner healer'. 

Organisaties kunnen, net als organismen, verzwakt raken of zelfs ernstig ziek worden. Dat leerde ik al tijdens mijn eerste colleges organisatiesociologie, waar het boek 'Images of organization' van Gareth Morgan centraal stond. Hij beschreef organisaties onder meer met de metafoor dat 'organisaties functioneren als organismen'. Fascinerend vond ik het en met mij vele anderen weet ik inmiddels. 

In 2022 schreef ik het boek 'Heel de organisatie. Herstel het zelfhelend vermogen van de organisatie'. 

In mijn boek werk ik de organismemetafoor verder uit met medische diagnostiek. Ik beschrijf zowel de chronsiche ziekten als de infectieziekten van organisatie. En ook hoe het zo ver heeft kunnen komen dat organisaties ziek worden. Gebrek aan holistisch georiënteerd leiderschap en heelkundige ingrijpen 

De ziekte-symptomen zijn vaak zichtbaar in de cijfers: ziekteverzuim, personeelsverloop, dalende resultaten, langere wachttijden, dalende medewerker- en klanttevredenheidscijfers. Maar het 'onderliggend lijden' van organisaties, zoals onderlinge machtsstrijd, stress, oud zeer, angst en onderdrukte boosheid kunnen we alleen maar aanvoelen en inzien.  Als leiders er oog voor hebben, wanneer ze hun zesde zintuig 'aan' zetten.  

HELENDE LEIDERS MET EEN RUIM BEWUSTZIJN

Als leider heb je de ambitie om de organisatie tegen de stroom van externe verantwoording en intern energieverlies te revitaliseren. Jij hebt hart voor de samenleving en bentvol vertrouwen over het (nog) ongekende potentieel van medewerkers in je organisatie. 

Je wil een leider zijn die de chaotische context en de emotionele ballast van de organisatie omzet naar eenvoud, rust, onderling vertrouwen en flow.   

Jij staat ervoor open om zelf diep in de spiegel te kijken om je eigen blinde vlekken en patronen te doorzien en te doorbreken. Je realiseert je dat je alleen een organisatie beter kunt helpen herstellen van haar schaduwkanten, wanneer je zelf je schaduwkanten in de ogen hebt gekeken.

LEERGANGEN VOOR ZORGBESTUURDERS EN ANDERE LEIDERS

Met 'Healing Leaders' bied ik twee programma's aan. Eén is de Leergang 'Heel de organisatie' exclusief voor zorgbestuurders: Leergang 'Heel de Organisatie'voor Zorgbestuurders

De andere is de Leergang 'Heelbegaafd Leiderschap' voor helder voelende leiders en procesbegeleiders die met hun heldere, helende gaven een helende leider van organisatietransformatie willen zijn. In dit programma zijn deelnemers uit profit en non-profit van harte welkom. 

Marieke van Voorn

In deze video leg ik uit wie ik ben en hoe ik ertoe kwam om in 2010 Een Heldere Zaak op te richten. Als systemisch organisatieheler begeleid ik besturen en executive teams bij het ontrafelen en herstellen van complexe organisatievraagstukken.   

Healing Leaders is een initiatief van Een Heldere Zaak.  

Disclaimer
Privacy statement
Algemene voorwaarden

Meld je aan voor tips en inspiratie
Ja, dat wil ik
Contact

Een Heldere Zaak is gevestigd te Amersfoort.

contact@eenhelderezaak.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website om deze te analyseren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door hiernaast op akkoord te klikken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.

Akkoord
Niet akkoord